Najczęściej olej kojarzy nam się z tłuszczem, a tłuszcz z czymś niezdrowym i nie smacznym. Jednak nie w każdym przypadku musi tak być. Są oleje, które są pełne pozytywnych właściwości, a dodatkowo przepięknie pachną.
Dzisiaj opowiem o jednym z nich, a będzie to olej kokosowy.
Jest on jednym z najbardziej rozpowszechnionym i najbardziej uniwersalnym olejem. Dlaczego?
Olej kokosowy jest emolientem tzn. że nie tylko doskonale nawilża skórę, ale i chroni ją przed nadmierną utratą wilgoci. Pozostawia na powierzchni tłustawą warstwę, która blokuje parowanie z niej wody. Ma również zdolność do pobierania wody z otoczenia, dzięki czemu skóra jest nieustannie wilgotna.
Ciekawostką jest to, że w temperaturze pokojowej (ok. 25°C) jest w stanie stałym, natomiast kiedy temperatura staje się wyższa jego konsystencja zmienia się w płynną.
Ważne!
Dobrze jest stosować nierafinowany olej z pierwszego tłoczenia. O tym dlaczego jest już post -> klik
Zapach nierafinowanego oleju jest obłędnie kokosowy!
Zapach nierafinowanego oleju jest obłędnie kokosowy!
Zastosowanie zdrowotne:
- Wspomaga odchudzanie, a zwłaszcza w obrębie brzucha
Jak go jeść?
Świetnie
sprawdzi się jako zdrowe smarowidło do kanapek czy dodatek do sałatek.
Dzięki wysokiej odporności na temperaturę sprawdzi się jako tłuszcz do
smażenia, nadając potrawie lekko kokosowego posmaku. Na jego bazie można
przygotowywać różnego rodzaju desery, ciasta czy torty.
- Zapobiega chorobom serca
Otyłość brzuszna powoduje m.in. cukrzycę i nadciśnienie tętnicze. Dzięki temu, że olej ten pomaga w walce z nadwagą zmniejsza ryzyko wystąpienia tych schorzeń. Jest zdolny do podwyższenia dobrego cholesterolu, a obniżenia tego złego co sprawia, że możliwość wystąpienia miażdżycy się zmniejsza.
- Dla sportowców
- Na różne problemy zdrowotne
- Naturalny antybiotyk
Zastosowanie kosmetyczne:
- Świetny nawilżacz
- Problemy skórne
- Coś dla włosów
- Inne zastosowania
***
Jak widać olej kokosowy jest mega wszechstronny
Za jakiś czas możecie się spodziewać recenzji, ale jeszcze muszę go troszkę potestować.
Napiszcie koniecznie czy znacie jeszcze jakieś zastosowanie tego produktu.
Pozdrawiam,
J.
Za jakiś czas możecie się spodziewać recenzji, ale jeszcze muszę go troszkę potestować.
Napiszcie koniecznie czy znacie jeszcze jakieś zastosowanie tego produktu.
Pozdrawiam,
J.
Ja mam olej kokosowy z Biooil, pachnie cuuudownie. Stosowałam go na włosy, ale po jakimś czasie zaczął je puszyć, więc teraz mam w planach olejowanie paznokci nim :)
OdpowiedzUsuńNa całe ciało też jest super :)
UsuńW kuchni olej kokosowy to jedynie do smażenia naleśników wykorzystuje a w kosmetyce to włosy i jako balsam do ciała :)
OdpowiedzUsuńCiągle się wzbraniam przed zastosowaniem go w kuchni :)
UsuńUwielbiam olej kokosowy na włosy oraz na twarz zamiast kremu na noc ;)
OdpowiedzUsuńTo jest mój ulubieniec pielęgnacyjny. Szkoda tylko, że zapycha mi cerę :( Do włosów jednak jest niezastąpiony.
OdpowiedzUsuńNo i zaczęłam w tym miesiącu razem z J. na nim smażyć :) Jesteśmy zachwyceni!
Tak w ogóle to bardzo mi się u Ciebie spodobało :)
Dodaję do obserwowanych i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)